Categories
Zomaar

“It’s the most wonderful time of the year”

Jullie kennen vast het wel kerstliedje met de tekst: “It’s the most wonderful time of the year”, oorspronkelijk uitgebracht door Andy Williams:

Die songwriter lieve mensen, die songwriter……dat was vast geen werkende moeder met 2 kinderen en een knetterdruk gezin! Ik vind het in de laatste maand van het jaar gewoon een hoop gestress, geregel en gesjouw. Het lijkt wel of er in januari geen dagen meer komen. Alles moet ineens af, zowel thuis als op het werk. Kerst vieren in een rommelig huis met een beetje stof hier en daar, kan natuurlijk echt niet! En dan heb ik het nog niet over het Kerstdiner gehad. Als je bent geboren als keukenheks in plaats van keukenprinses kunnen de Kerstdagen wat dat betreft een ware hel zijn. Dat probleem heb ik inmiddels opgelost. Al enkele jaren wordt hier op 1e Kerstdag een koud- en warm buffet op tafel gezet voor een gezelschap variërend van 10 tot 20 personen (dat ligt er maar net aan wie er zin heeft om met ons de Kerst door te brengen). Een buffet….thuisbezorgd en bereid door iemand anders. Heerlijk!

Noem me maar lui of fantasieloos…..misschien is dat ook wel zo, maar het geeft een hoop minder sores. Want eigenlijk hè…..eigenlijk……diep van binnen……vind ik de periode rond Sinterklaas en Kerst ook best gezellig. Als alles maar éénmaal is geregeld!! Maar poeh poeh…..wat een gedoe altijd weer voordat het zover is. Eerst al de Sinterklaas en het bedenken wat voor cadeautjes je iedereen (*lees: de kids) weer wilt gaan geven. Als ik dat éénmaal in kaart heb gebracht dan is het vaak zo in huis. Een paar keer een ritje (godzijdank heb ik een auto) naar de winkels en de rest doe ik tegenwoordig lekker online. ‘s Avonds achter m’n laptop met m’n bips op de bank. Er blijven natuurlijk nog wel steeds dingen die ik liever eerst zie en in een winkel koop. De winkeliers moeten immers ook blijven bestaan als het even kan.

Als we dan dat Sint-gedeelte….inclusief het uitpakken……achter de rug hebben dan beginnen de Kerstkriebels weer op te spelen. Vaak denk ik: “ik ga gewoon geen Kerstboom zetten dit jaar…..zo’n gedoe!”, maar dan komt nog dezelfde dag Dochter met de vraag: “mam, wanneer zetten wij de Kerstboom…..vind ik zo gezellig!”. En deze moeder is ook zo verdomd moeilijk over te halen hè…..ongelofelijk wat heb ik een zwak voor die lieve schatjes van me. Nou heeft ze natuurlijk ook wel een punt, die dochter van ons. Het is ook gezellig. Als dat pokkeding met lichtjes en versiering éénmaal staat.

Dit jaar heb ik gewoon maar meteen de dag na Sinterklaas mezelf richting zolder gesleept. Of betergezegd: MAN richting zolder gesleept. We hebben een kunstboom (sorry!) en ik kan hem niet tillen. Voorheen moest ik altijd maar afwachten wanneer ik manlief zo gek kreeg om met me naar het tuincentrum te rijden, om daar vervolgens ongeveer 1,5 uur te gaan staan dubben welke boom het nou moest worden. De één was te groot, de ander te klein, de volgende niet mooi vol en weer een ander té vol. Vorig jaar hebben we geïnvesteerd in een neppert. En ik ben er blij mee! Hij heeft precies het formaat wat ik wil en is ideaal om op te tuigen.

Na het naar beneden sjouwen van onze boom, heeft manlief vrijaf. Sommige stellen kunnen dat prima samen. Een boom versieren. Not me. Ik wil geen bemoeienissen en doe alles het liefst zelf. Om vervolgens (natúúrlijk!) wel te mopperen dat ik het zo druk heb. Zo gaat dat met vrouwen. Althans……met mij……laat ik even voor mezelf spreken. Man voelt dat tegenwoordig feilloos aan en laat me de eerste paar uur met rust. Klaagt niet, zegt niks en doet zijn ding. Beter voor onze relatie 🙂 .

Afijn dinsdagavond heb ik dus alle energie die ik nog in mijn lijf had bij elkaar geraapt, alle ballen, strikken, vlinders en uiltjes van zolder gehaald en de boom versierd. Die staat. Totally happy met het resultaat geniet ik nu lekker van de mooie lichtjes in ons huis. Maar oh oh wat ben ik over ruim 3 weken weer blij als alles weer in dozen opgeborgen zit. Dan hoop ik weer met een fris huis en een fris hoofd het nieuwe jaar in te kunnen gaan. De decembermaand achter me latend om weer langzaam op te leven richting het voorjaar. Voor mij persoonlijk “the most wonderful time of the year!”.

Maar ik wil natuurlijk nog wel eerst al mijn vriendjes en vriendinnekes een superfijne decembermaand toewensen en dat in het nieuwe jaar maar al je wensen en dromen mogen uitkomen. Ik ga er met mijn gezin een fantastisch jaar van maken! Een jaar met meer schrijfsels en meer aandacht voor de dingen die mij gelukkig maken. Dat lijkt me een prachtig voornemen. (Stoppen met roken hoef ik immers niet en stoppen met drinken wil de rest van de familie liever niet….oeps 😉 )

Dikke kus, Lien