Het kauwgommonster en het puberbrein

Gisteravond was het ouderavond op de school van Dochter. Er werd deze avond uitgelegd op basis van welke criteria Dochter zal worden geadviseerd om HAVO of Atheneum te gaan doen volgend jaar. Ook werd deze avond uitvoerig stilgestaan bij de digitale leefwereld van onze puberkinderen. Een interessante presentatie. Niet dat er iets nieuws werd verteld (het meeste wisten wij als ouders al wel) maar een stukje bewustwording op zijn tijd kan nooit kwaad. Even weer op scherp worden gezet, dat we onze kinderen ook online onze waarden en normen moeten meegeven. Zoals de presentatrice mooi weergaf, zijn wij de generatie die offline is geboren en af ten toe online is en is dat bij onze kinderen precies andersom.

Interessant…..dus ik was van de partij. Al was het misschien beter geweest van niet, want er volgde een typische “heb-ik-weer” actie. Aangenaam Lien alias LEO (Lomp En Onhandig).

Afijn de avond begon met het verhaal over de opleidingsadviezen en al halverwege het openingsgebed (Christelijke school) had ik het idee dat ik vast zat aan mijn stoel. Dat klopte ook. Helaas. Ik was op een stoel met kauwgom gaan zitten. En niet alleen een beetje aan de rand. Neehee…..vol erin……met mijn kont. Na een eerste schrikreactie kon ik er eigenlijk de humor ook weer wel van inzien, ware het niet dat het natuurlijk uiterst smerig is. De handouts van de presentatie kregen dan ook een andere bestemming. Daar heb ik de rest van de avond op gezeten. Muisstil en zachtjes vloekend in mezelf (niet hardop hoor….dat durf ik echt niet). Mijn buurvrouw wilde me wel helpen maar het wordt helemaal een ongemakkelijke situatie als iemand anders je kont zit schoon te krabben….dus dat hebben we maar achterwege gelaten 😉

Als dan vervolgens tijdens de presentatie wordt verteld over hoe het puberbrein werkt en soms ook totaal NIET werkt dan kan ik me enigszins indenken hoe die kauwgom op die stoel is geplakt. Onze pubers zijn zo druk in hun hoofd dat ze vast niet in de gaten hadden dat het een stoel was waar ze hun kauwgom op gooiden in plaats van een prullenbak! Duhuh…..

Jammer dat de bewuste persoon er gisteravond niet was. Hij of zij heeft er de lol niet van gehad. Ik wel…….na mijn broek een nacht in de vriezer te hebben gestopt, heb ik hem vanmorgen schoon staan krabben en wrijven. Wat een viezigheid.

1 Ding hebben ze er echter wel mee bereikt. Ik heb de hele verdere avond keurig stil gezeten! Daar zouden veel scholieren nog een voorbeeld aan kunnen nemen……. 🙂

jc71-4Oh ja….en misschien een tip voor de school: check regelmatig even de stoelen……zeker net voor een ouderavond……dat voorkomt misschien toch gênante en ongemakkelijke situaties. Dank U.