Werk.nl

werk.nlLeuker kunnen we het niet maken. Wel lastiger, moeilijker en onvriendelijker.

Wat een instantie is het toch. Het UWV. Had ik net na het faillissement van mijn werkgever nog best goede ervaringen met de manier waarop de achterstallige salarissen konden worden teruggevorderd, stuit ik nu toch weer mooi m’n neus tegen dit logge inflexibele orgaan. Mijn haren staan er weer van omhoog (voor zover dat niet de bedoeling was).

Ik ben iemand van organisatie en regeltjes en structuur. Daar voel ik me fijn bij en mochten die 3 elementen er niet zijn dan zorg ik dat ze er voor mij wel komen. Dan schep ik zelf orde in de chaos. Daar ben ik goed in en dan voel ik me het prettigst.

U kunt zich voorstellen dat ik met bovengenoemde karaktereigenschappen dus ook keurig doe wat er van mij gevraagd wordt, zeker met betrekking tot inschrijvingen bij het UWV en op Werk.nl. Ik doe alles volgens het boekje. Lees wat er gelezen moet worden en vraag het na als er iets niet duidelijk is. Volgens mij is alles prima gelukt. Ik sta geregistreerd als werkzoekende en mijn WW-uitkering is aangevraagd. Het achterstallige loon uit het faillissement is voor 1 maand ontvangen, alleen van januari moet het nog komen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goedkomt. Misschien naïef maar dat zal de toekomst uitwijzen.

Per 1 februari (afgelopen maandag dus) ben ik werkloos. Ik heb mijn eerste sollicitatie-activiteiten al gemeld via mijn takenmap op Werk.nl. Daar staat netjes vermeld wat je wanneer moet hebben afgerond. Duidelijk….lijkt me.
Maaaarrrrrr……..krijg ik gisteravond een bericht in mijn berichten-box op Werk.nl. Ik heb verzuimd om minimaal 1 sollicitatie-activiteit door te geven die ik behoor te hebben gedaan in de week van 26  t/m 31 januari 2016. “Huh?” was mijn reactie, “ik ben toch pas vanaf 1 februari werkloos?”.

Afijn, ik wil niet gelijk moeilijk doen en eerst even hand in eigen boezem steken. Heb ik iets gemist? Op “mijn taken/sollicitatie-activiteiten” van Werk.nl? Nee dus! Vanaf inschrijving op Werk.nl en het UWV, heb ik dagelijks deze map gecontroleerd. Gewoon om te zien of ik niet nog iets moest doen. Maar nee hoor, geen activiteiten. Alleen het doorlezen van de rechten/plichten, het updaten van mijn CV op Werk.nl (daar moet je dus alles weer opnieuw invullen he…..je kunt niet simpelweg je eigengemaakte CV uploaden…ook weer zoiets) en dat heb ik keurig afgewerkt. Duhuh…..tuurlijk!

Ik ben dus maar gelijk in de pen geklommen (is tenslotte mijn passie) en mijn activiteiten alsnog doorgegeven per e-mail. Daarin meteen benoemd dat ik de situatie op z’n zachtst gezegd ‘allerminst prettig’ vind. Deze manier van communiceren maakt me in ieder geval heel recalcitrant. Jammer dat de weerstand tegen deze instanties hiermee alleen maar groter wordt.

Misschien maar hopen dat ik toch snel iets vind. Zodat ik gewoon aan de slag kan en niks meer met dit logge systeem te maken heb. Hoe doen mensen die niet gewend zijn aan computers en internet dit toch allemaal??? Hier kan ik me steeds weer over verbazen. Maar ondertussen heb ik mijn frustraties weer van me afgeschreven en ga ik verder in een positieve flow. Want lieve lezers, het eerste sollicitatiegesprek staat inmiddels gepland………ik heb er zin in!