De wereld van het UWV

Vanaf vandaag ben ik officieel al 1 week vrijgesteld van werk. Ik zit nog in mijn opzegtermijn maar hoef (op dit moment) niet te gaan werken. Aan de ene kant erg fijn, het geeft me de ruimte om even op adem te komen na de afgelopen hectische en emotionele weken. Aan de andere kant voel ik me een beetje nutteloos. Dat is natuurlijk alleen een gevoel, want er is genoeg te doen in en rondom huis, school etc. en ik merk nu al dat de kids en de beestjes het erg fijn vinden dat ik lekker thuis ben.

Bovendien hakt zo’n faillissement er behoorlijk in. Niet alleen voor de mensen die het direct aangaat (bijv. directie) maar zeker ook voor alle medewerkers. Misschien juist wel voor alle medewerkers. Er breekt een tijd aan van onzekerheid en voor velen van ons een periode van “de-touwtjes-aan-elkaar-knopen”. Het salaris over december is namelijk nog steeds niet uitgekeerd. Aanvragen voor het achterstallig salaris liggen bij het UWV. Ik twijfel niet aan de intentie van deze (logge) organisatie dat ze zullen proberen zo snel mogelijk de dossiers te verwerken en uit te keren, maar naast de 133 dossiers van ons bedrijf zijn er natuurlijk nog een aantal anderen…..niet te vergeten de ongeveer 10.300 van de V&D. Ik besef maar al te goed dat het voor veel gezinnen puzzelen is in deze tijd. Nu ik thuis ben, kan ik in ieder geval wel proberen hier wat meer afstand van te nemen. Ik ben immers niet de veroorzaker van deze problemen, maar merk dat ik me de zorgen van anderen wel aantrek….”aard van het beestje” waarschijnlijk.

Vandaag heb ik gepland om mezelf in te schrijven als werkzoekende bij het UWV. Ik moet toegeven dat de website stukken verbeterd is ten opzichte van 3 jaar geleden. Veel gegevens zijn blijkbaar bewaard gebleven uit die periode en dat vergemakkelijkt de inschrijving enigszins. Ik had een paar weken geleden de goede hoop dat de inschrijving allemaal in 1x zou kunnen gebeuren tijdens het bezoek van de mensen van het UWV. Helaas……het aanvragen van de uitkering van het achterstallig salaris staat weer totaal los van het feit dat we na de opzegtermijn werkloos worden en een uitkering moeten aanvragen. Allemaal losse afdelingen binnen het UWV. Zo jammer dat dit niet gewoon gekoppeld kan worden, de gegevens liggen er! 133 Complete dossiers/files zijn door mij en mijn collega samengesteld met alle mogelijke informatie per persoon. Maar nee…..dit dossier wordt alleen gebruikt voor het aanvragen van het nog-te-ontvangen loon. Voor het verdere traject moeten we weer soortgelijke formulieren online invullen. Wat is er binnen zulke organisaties nog een inhaalslag te maken….wat dan meteen weer besparingen op zou kunnen leveren voor bijv. de personeelskosten….en dus bezuinigingen voor de overheid! Maar ja, zo ver is het blijkbaar nog lang niet en daarom volg ik maar netjes het hele traject één voor één.

Donderdag aanstaande ben ik uitgenodigd voor een voorlichtingsmiddag van het UWV. Dat balletje is dan weer wel supersnel gaan rollen na het bekend worden van het faillissement. Blijkbaar heeft de hele personeelslijst deze uitnodiging ontvangen, ongeacht of ze werkzoekend zijn of niet. Gelukkig is een hele pluk van mijn (ex)collega’s alweer aan het werk of hebben al vooruitzichten op een nieuwe baan. Daar ben ik blij om. Om mezelf maak ik me niet zo druk. Een eventuele nieuwe job zal echt moeten passen binnen mijn interesses en binnen mijn gezinssituatie. Ik heb voor mezelf besloten niet in het eerste het beste gat te springen dit keer, maar om goed te kijken of ik denk gelukkig te worden in die bepaalde functie of binnen dat bepaalde bedrijf. Dat staat zelfs nog los van de verdiensten. Ik wil vooral blij worden van de dingen die ik doe!

En om eerlijk te zijn, word ik dat ook niet van het rondsurfen op de website van het UWV…..pfffff…..
Loesje.CV