Diagnose: AUTISME

Zoals jullie weten, loopt er al geruime tijd een traject bij Loket Vroeghulp. Dit allemaal om te onderzoeken wat ons lieve ventje precies mankeert. Waarom hij zo vast loopt op school en in allerlei andere (vooral sociale) situaties.
Eindelijk kwam dan vandaag het verlossende antwoord. Het “etiketje” is geplakt: Klassiek Autisme!
Welliswaar heb je dat ook in verschillende gradaties, maar ik werd erg verdrietig van deze diagnose……..
Tijdens de testen mochten wij, als ouders, achter een spiegelwand meekijken. Wij kregen uitleg van een kinderpsychologe die bij ons zat. Er werd verteld wat we zagen en wat het doel van die bepaalde oefening/test was. Ook liet ze af en toe al doorschemeren dat de resultaten op taalgebied ver achterbleven op de resultaten op handellingsgericht gebied. Natuurlijk hadden wij zelf ook die conclusie al getrokken. Het was erg goed zichtbaar dat Zoon de handelingsgerichte taakjes met veel plezier en concentratie kon verrichten. Zelfs binnen de gestelde tijd. Als de psychologe echter verder ging met taalgerichte werkjes dan werd het een heel ander verhaal. Hij blokkeerde dan op een gegeven moment volledig en ging letterlijk onder de tafel zitten of languit op de vloer liggen. Niet om dwars te doen maar om aan te geven dat z’n grens bereikt was. Hij werd echt overvraagd en hij wist er geen raad mee…….
Nu blijkt uit de resultaten van de testen dat het verschil in niveau tussen het handelingsgerichte stuk (ordenen, puzzels etc.) en het taalgerichte stuk zo groot is, dat we een complexe situatie hebben.
Kortom: Zoon heeft op een veel breder vlak dan wij vermoedden ondersteuning nodig.
Deze ondersteuning gaat hij, als alles volgens planning verloopt, het komende jaar krijgen in de vorm van dagbehandeling bij een gespecialiseerd zorginstituut. Deze dagbehandeling houdt in dat hij halve dagen therapie/begeleiding op verschillende vlakken krijgt en halve dagen naar school gaat. Naar een SO school………die naast het zorginstituut gesitueerd is. Na dat jaar zullen wij verder geadviseerd worden voor wat betreft de school die bij Zoon past. Het zou kunnen dat hij dan alsnog naar een SBO-school kan, maar dat is afhankelijk van hoe ver hij zich in het aankomende jaar kan ontwikkelen.
Voor ons was het even een hele zure appel……..maar hoe meer ik erover nadenk, hoe meer vrede ik ermee heb. Het wordt voor Zoon een soort time-out jaar waarin alle problematiek die bij hem zoveel frustraties opleveren, wordt aangepakt. Het kan hem alleen maar sterker maken, denk ik…….
Al blijft het allemaal nog even koffie-dik kijken.
Éen ding blijft echter als paal boven water staan………en dat is dat Zoon Zoon is en dat is prima! Het blijft ons kereltje en daar verandert geen enkel etiketje iets aan.
Hij mag zijn wie hij is en dat is goed!
WE LOVE HIM, NO MATTER WHAT!!!!

2 comments on “Diagnose: AUTISME”

  1. Aline

    Klopt René…..en wij zijn ook heel blij dat wij z’n ouders mogen zijn.
    Uiteindelijk komt het goed, dat weet ik zeker…..de weg daar naartoe is alleen wat bochtiger en hobbeliger dan bij de meeste andere kinderen.

  2. Reneeke

    Het gaat uiteindelijk ook alleen maar om die laatste zin, niets anders! Dat is het belangrijkste voor hem.

Comments are closed.