Categories
Zomaar

Over een huisarts waar je niet terecht kunt

“Met de assistente van Dokter De Huppeldepup”, klinkt het door de telefoon. Even onvriendelijk als altijd. Waarmee ik verder niks wil suggereren, die mevrouw doet ook maar gewoon haar werk. En voor de dokter doet ze het goed. Dus wie ben ik dan om er een mening over te hebben?
Ik: “Goeden morgen u spreekt met die-en-die en ik wil graag een afspraak maken, als het nog kan voor het einde van de middag!”. Ik heb namelijk oorpijn! Een heel vervelende oorpijn! Al 2 dagen. En vanochtend dacht ik dat het nog wel ging, maar de steken worden gemener en ze volgen elkaar sneller op. Heel irritant. Vooral omdat ik het nog zo druk heb. Ik wil niet ziek worden en zit al helemaal niet op een oorontsteking te wachten.
Maar oké, als het er dan toch zit, dan wil ik zo snel mogelijk medicatie. Zoals ieder ander normaal mens. Ik kom zelden of nooit bij de huisarts, maar ik wil wel graag dat ze er zijn als ik ze nodig heb. Nou, mooi niet dus!.
Zij: “Dat gaat niet meer lukken mevrouw, we zitten al vol vandaag!”
Ik: “Oh dat is vervelend. Kan ik dan een afspraak voor morgen maken?”
Zij: “Nee…….de vroege afspraken zitten ook al vol en voor later op de dag moet u morgenochtend terugbellen.”
Ik: “Oh dus ik moet gewoon maar blijven lopen?”.
Zij: “Ja. U kunt morgenochtend bellen voor het maken van een afspraak”.
Ik: “Dus ik kan nu niet voor morgen alvast een afspraak inplannen?’.
Zij: “Nee, want ik weet niet of de dokter nog vergaderingen heeft ingepland voor later op de dag.”
En dan flip ik dus hé.
Ik: “Dat klopt dus niet met de boodschap die jullie in jullie laatste brief hebben gezet!”
Zij: “Ja, maar in de praktijk bleek het niet te werken en hebben we besloten dat alleen de vroege afspraken vantevoren mogen worden ingepland.”.
Nou, dan vraag je je toch werkelijk af in wat voor stenen tijdperk we zijn blijven hangen.
En die ziektekosten gaan maar omhoog. En wat krijgen we ervoor terug? Niks, Nada, Noppes.
Een assistente met wie je geen afspraak kan maken, een huisarts waar je dus niks van opaan kunt en oorpijn waar ik dus voorlopig nog niet vanaf ben.
U begrijpt…..ik baal. Ik baal ervan dat ik niet bij machte ben om dusdanig te overdrijven dat ze me toch nog ergens tussenproppen. Ik baal ervan dat ik nu dus nog niet weet of ik morgen terecht kan. En dat is dan ons zorgsysteem vandaag-de-dag. Daar moeten wij het tegenwoordig mee doen. De gezondheidzorg in Nederland. Een dikke middelvinger krijgen ze van mij. Ik heb totaal geen vertrouwen in de hele medische wereld en al helemaal niet in de huisartsen. Veel voor weinig is hun motto. En maar incasseren en wat doen ze ervoor terug?
Nu heb ik toevallig heel veel belgische collega’s. Collega’s die altijd heel verontwaardigd reageren als ik ze vertel hoe het er hier in Nederland aan toegaat. Daar kunnen ze ieder moment van de dag een beroep doen op hun huisarts en trouwens ook op hun tandarts. ‘s-Avonds, ‘s-nachts in de weekends…….een belletje en óf ze kunnen komen óf de huisarts komt zelf. Goh…is dat niet iets wat inherent is aan het beroep? Weet niet iedereen die een studie medicijnen en geneeskunde begint dat ze soms lange dagen en veel uren moeten draaien? Veel voor weinig. Daar hou ik het voorlopig bij.
Mooi dat ik nu dus nog wel een paar dagen zit met oorpijn. Fijn. Heel fijn. Klotezooi……….

One reply on “Over een huisarts waar je niet terecht kunt”

ik zeg… wacht tot 17 uur en bel de huisartsenpost dat je het echt niet meer houdt van de pijn!
Beterschap!

Comments are closed.