Het kauwgommonster en het puberbrein

Gisteravond was het ouderavond op de school van Dochter. Er werd deze avond uitgelegd op basis van welke criteria Dochter zal worden geadviseerd om HAVO of Atheneum te gaan doen volgend jaar. Ook werd deze avond uitvoerig stilgestaan bij de digitale leefwereld van onze puberkinderen. Een interessante presentatie. Niet dat er iets nieuws werd verteld (het meeste wisten wij als ouders al wel) maar een stukje bewustwording op zijn tijd kan nooit kwaad. Even weer op scherp worden gezet, dat we onze kinderen ook online onze waarden en normen moeten meegeven. Zoals de presentatrice mooi weergaf, zijn wij de generatie die offline is geboren en af ten toe online is en is dat bij onze kinderen precies andersom.

Interessant…..dus ik was van de partij. Al was het misschien beter geweest van niet, want er volgde een typische “heb-ik-weer” actie. Aangenaam Lien alias LEO (Lomp En Onhandig).

Afijn de avond begon met het verhaal over de opleidingsadviezen en al halverwege het openingsgebed (Christelijke school) had ik het idee dat ik vast zat aan mijn stoel. Dat klopte ook. Helaas. Ik was op een stoel met kauwgom gaan zitten. En niet alleen een beetje aan de rand. Neehee…..vol erin……met mijn kont. Na een eerste schrikreactie kon ik er eigenlijk de humor ook weer wel van inzien, ware het niet dat het natuurlijk uiterst smerig is. De handouts van de presentatie kregen dan ook een andere bestemming. Daar heb ik de rest van de avond op gezeten. Muisstil en zachtjes vloekend in mezelf (niet hardop hoor….dat durf ik echt niet). Mijn buurvrouw wilde me wel helpen maar het wordt helemaal een ongemakkelijke situatie als iemand anders je kont zit schoon te krabben….dus dat hebben we maar achterwege gelaten 😉

Als dan vervolgens tijdens de presentatie wordt verteld over hoe het puberbrein werkt en soms ook totaal NIET werkt dan kan ik me enigszins indenken hoe die kauwgom op die stoel is geplakt. Onze pubers zijn zo druk in hun hoofd dat ze vast niet in de gaten hadden dat het een stoel was waar ze hun kauwgom op gooiden in plaats van een prullenbak! Duhuh…..

Jammer dat de bewuste persoon er gisteravond niet was. Hij of zij heeft er de lol niet van gehad. Ik wel…….na mijn broek een nacht in de vriezer te hebben gestopt, heb ik hem vanmorgen schoon staan krabben en wrijven. Wat een viezigheid.

1 Ding hebben ze er echter wel mee bereikt. Ik heb de hele verdere avond keurig stil gezeten! Daar zouden veel scholieren nog een voorbeeld aan kunnen nemen……. 🙂

jc71-4Oh ja….en misschien een tip voor de school: check regelmatig even de stoelen……zeker net voor een ouderavond……dat voorkomt misschien toch gênante en ongemakkelijke situaties. Dank U.

Werk.nl

werk.nlLeuker kunnen we het niet maken. Wel lastiger, moeilijker en onvriendelijker.

Wat een instantie is het toch. Het UWV. Had ik net na het faillissement van mijn werkgever nog best goede ervaringen met de manier waarop de achterstallige salarissen konden worden teruggevorderd, stuit ik nu toch weer mooi m’n neus tegen dit logge inflexibele orgaan. Mijn haren staan er weer van omhoog (voor zover dat niet de bedoeling was).

Ik ben iemand van organisatie en regeltjes en structuur. Daar voel ik me fijn bij en mochten die 3 elementen er niet zijn dan zorg ik dat ze er voor mij wel komen. Dan schep ik zelf orde in de chaos. Daar ben ik goed in en dan voel ik me het prettigst.

U kunt zich voorstellen dat ik met bovengenoemde karaktereigenschappen dus ook keurig doe wat er van mij gevraagd wordt, zeker met betrekking tot inschrijvingen bij het UWV en op Werk.nl. Ik doe alles volgens het boekje. Lees wat er gelezen moet worden en vraag het na als er iets niet duidelijk is. Volgens mij is alles prima gelukt. Ik sta geregistreerd als werkzoekende en mijn WW-uitkering is aangevraagd. Het achterstallige loon uit het faillissement is voor 1 maand ontvangen, alleen van januari moet het nog komen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goedkomt. Misschien naïef maar dat zal de toekomst uitwijzen.

Per 1 februari (afgelopen maandag dus) ben ik werkloos. Ik heb mijn eerste sollicitatie-activiteiten al gemeld via mijn takenmap op Werk.nl. Daar staat netjes vermeld wat je wanneer moet hebben afgerond. Duidelijk….lijkt me.
Maaaarrrrrr……..krijg ik gisteravond een bericht in mijn berichten-box op Werk.nl. Ik heb verzuimd om minimaal 1 sollicitatie-activiteit door te geven die ik behoor te hebben gedaan in de week van 26  t/m 31 januari 2016. “Huh?” was mijn reactie, “ik ben toch pas vanaf 1 februari werkloos?”.

Afijn, ik wil niet gelijk moeilijk doen en eerst even hand in eigen boezem steken. Heb ik iets gemist? Op “mijn taken/sollicitatie-activiteiten” van Werk.nl? Nee dus! Vanaf inschrijving op Werk.nl en het UWV, heb ik dagelijks deze map gecontroleerd. Gewoon om te zien of ik niet nog iets moest doen. Maar nee hoor, geen activiteiten. Alleen het doorlezen van de rechten/plichten, het updaten van mijn CV op Werk.nl (daar moet je dus alles weer opnieuw invullen he…..je kunt niet simpelweg je eigengemaakte CV uploaden…ook weer zoiets) en dat heb ik keurig afgewerkt. Duhuh…..tuurlijk!

Ik ben dus maar gelijk in de pen geklommen (is tenslotte mijn passie) en mijn activiteiten alsnog doorgegeven per e-mail. Daarin meteen benoemd dat ik de situatie op z’n zachtst gezegd ‘allerminst prettig’ vind. Deze manier van communiceren maakt me in ieder geval heel recalcitrant. Jammer dat de weerstand tegen deze instanties hiermee alleen maar groter wordt.

Misschien maar hopen dat ik toch snel iets vind. Zodat ik gewoon aan de slag kan en niks meer met dit logge systeem te maken heb. Hoe doen mensen die niet gewend zijn aan computers en internet dit toch allemaal??? Hier kan ik me steeds weer over verbazen. Maar ondertussen heb ik mijn frustraties weer van me afgeschreven en ga ik verder in een positieve flow. Want lieve lezers, het eerste sollicitatiegesprek staat inmiddels gepland………ik heb er zin in!