Brugpieper enzo….

Deze week is hier in het zonnige (*ahum*) zuiden het nieuwe schooljaar weer begonnen. Heel spannend voor zowel Zoon als Dochter. Zoon heeft, zoals verwacht, veel moeite gehad met de eerste dagen. Hij kon zijn ritme maar moeilijk vinden en was doodop aan het einde van de dag. Zodra hij uit school kwam, kreeg ik nauwelijks contact met hem en was hij erg in zichzelf gekeerd. Gelukkig leek het aan het einde van de week alweer een stukje beter te gaan… Laten we hopen dat de aankomende week alweer een stukje makkelijker voor hem wordt.

En dan Dochter……. Sja, wat zal ik daar eens van zeggen. Haar eerste week op de middelbare school. Een brugpieper dus!!! Een stuiterende brugpieper in de Havo/Atheneum brugklas!!! Helemaal hieperdepiep was ze…..wat een enthousiasme heeft dat kind. Een ongekende energie en álles, maar dan ook álles vindt ze leuk. Zelfs haar huiswerk. Ik ben stiekem benieuwd hoe lang dit gaat duren…….

Vol verbazing heb ik haar verhalen aangehoord. Hoe onzeker ik zelf was tijdens de eerste week op een nieuwe school, zo zelfverzekerd lijkt ons dametje. Met de nadruk op lijkt…..want natuurlijk was ze zenuwachtig, maar op de één of andere manier weet ze dat om te buigen naar enthousiasme. Iets waar ik vroeger toch duidelijk meer moeite mee had. Er viel zoveel te vertellen….iedere dag opnieuw. Alle regeltjes op de nieuwe school. Van het “ziek-melden” tot het “te-laat-komen”. Alles wat ze die dag had gehoord en geleerd, moest letterlijk aan mams worden uitgelegd.

En bestonden onze brugklas perikelen nog uit de vragen of je wel de juiste boeken, schriften, schoolspullen en boekentas had aangeschaft, bestaat dat nu uit de vragen of ze wel een extra borstel, spiegeltje en de juiste deodorant voor in haar kluisje heeft. Oh ja en ‘s ochtends volgt de vraag of er mascara en eyeliner opgedaan moet worden en wat ik daarvan vind…..
Ik moet er stiekem wel om lachen. Heerlijk zoals ons meisje zich ontpopt tot een echte puber met alle daarbij behorende vragen, onzekerheden en rariteiten.

De woorden “boeien” en “lekker belangrijk” heb ik ook nog nooit zo vaak gehoord als de afgelopen week. Terwijl aan de andere kant zij de laatste zal zijn die niet volgens de regels van school haar ding zal doen. Lekker tegenstrijdig allemaal. Eigenlijk weet ik dat ze heel serieus met haar school bezig is en toch doet ze aan de andere kant heel stoer alsof het haar niet zoveel doet. Dat is het gedrag wat ze nodig heeft om zich de eerste periode te handhaven…..denk ik……

Laten we eerlijk zijn, ineens zijn ze weer de jongste op school. Waren ze vorig jaar nog de oudste, de schoolverlaters en voelden ze zich letterlijk en figuurlijk heel groot, zijn ze nu weer terug bij af en voelen ze zich soms heel klein. Ze voelen die verandering natuurlijk zelf heel goed. Tel daar de pubertijd bij op en ze hebben het soms best lastig!!
Dan komen ze ook nog eens van een relatief kleine lagere school op een hele grote scholengemeenschap die heel massaal is.

Ondanks die enorme veranderingen, houdt Dochter zich heel goed staande. Ik ben supertrots op onze grote meid. Ze doet het toch maar…….onze lieve, drukke, wispelturige, heerlijke brugpieper!!!