Bewust

the-best-things-sideHet is dus niet zo dat mijn leven alleen maar kommer en kwel is. Gelukkig niet. Het was de afgelopen periode moeilijk om te genieten van de dingen om mij heen. Maar nu dat langzaam weer een beetje “in beeld” komt en ik mij bewust word/ben van al het moois, kan ik het ook weer zien. En als ik het weer zie, kan ik er weer van proberen te genieten……

Met dit heerlijke zonnetje ziet het leven er natuurlijk toch al heel anders uit, maar afgezien daarvan word ik me steeds bewuster van het feit dat ik niet gelukkiger wordt van strakke schema’s, een schoon huis, een gestreken was en schone bedden. Alhoewel dat laatste wel hééééél erg fijn is by the way. Ik heb altijd geroepen dat het is dat het zoveel werk is, anders deed ik iedere dag schone lakens op bed….gelukkig heb ik mezelf nooit écht zo gek gemaakt 🙂 .

Nu ik een aantal dingen in mijn leven drastisch aan het aanpakken ben, vallen wel meer dingen op hun plek. Ik denk dat ze dat bewustwording noemen. Daar valt of staat dit proces natuurlijk mee. Het is eerst de acceptatie van het ziek-zijn, van het probleem en daarna komt de bewustwording waardoor het wordt veroorzaakt. Zodra je daarmee aan de slag kunt, kun je groeien. In principe onderga je ook een persoonlijkheidsverandering. Misschien dat er straks mensen zijn die denken (want zeggen zullen ze het niet zo snel) “pffff…..je was vroeger veel leuker, aardiger, vriendelijker”. Dat ik dat op bepaalde momenten niet meer voor die persoon ben, heeft te maken met zelfbescherming. Ik zal moeten voelen, weten waar de grenzen liggen en die aan gaan geven. Hoe vervelend of minder leuk dat voor de andere persoon dan ook is.

Zo wensen mensen mij ook vaak dat ik maar weer snel de “oude” moet worden. Dan lach ik in mijzelf en denk: “dat word ik dus niet meer!”. En dat laatste zie ik als iets positiefs. Natuurlijk zal ik niet mijn karakter kunnen en willen veranderen. Ik hoop dat ik straks weer de vrolijke, goedlachse Lien wordt die altijd in is voor iets leuks. Dat stuk wil ik heel graag terug. Maar het stuk dat ik altijd maar meega met wat de rest van mij verwacht….dat stuk gaat veranderen. Ik ga in die gevallen mezelf op de eerste plaats zetten en als iets niet prettig, fijn of goed voelt voor mij dan zal ik dat zeggen of simpelweg niet doen.

Ach en natuurlijk zijn er in het leven altijd leuke en minder leuke dingen. En die moeten simpelweg gewoon gedaan worden of gebeuren. Het is niet zo dat ik nu mijn leven in een walhalla kan gaan veranderen…..zo realistisch ben ik ook wel (al ga ik er zeker een poging toe wagen 🙂 ). Maar het feit dat ik het heft in eigen hand kan nemen en kan bepalen hoe wat waar wanneer…..dat is een omschakeling en een bewustwording die nodig is.

Aankomende week ga ik weer een paar uurtjes aan het werk. Kijken of dat gaat en ervaren hoe het voelt. Mijn collega’s heb ik wel gemist dus wat dat betreft is het wel fijn….. We zullen zien!