Pubertijd

Tijd voor weer eens een blogje………shame on me! Schrijven is mijn uitlaatklep en daar maak ik de laatste tijd veel te weinig gebruik van. Met als gevolg……..stramme spieren, te veel stress en hoofdpijn. Er gebeurt ook zoveel de afgelopen maanden en dat komt er toch op de één of andere manier uit. Maar alleeh…….geen getutter en gesputter, tijd voor actie. Een blogje dus.

Thuis loopt alles lekker. Kindjes alweer een paar weken naar school. Zoon gestart op een nieuwe school in groep 3 en dochter die goed is doorgestroomd naar groep 6. Nog een paar maandjes en dan hebben we een heuse tiener in huis. De pubertijd komt eraan. En ik voel aan alles dat ze al om de hoek gluurt. Het gemene kreng! Het liefst wil ik haar wegsturen, een schop onder d’r kont verkopen en die vervelende periode overslaan, maar ik besef dat dat niet realistisch is. Ik wil mijn meisje klein houden! Ik wil geen veranderingen zien in haar lijfje en zeker niet in haar hormoonhuishouding. Ons prinsesje verandert heel subtiel de komende tijd in een klein puberdraakje (ze woont niet voor niks al in de torenkamer van ons huis ;)).

De bijdehante opmerkingen vliegen me soms al om de oren. Het laatste woord willen hebben, is haar ook al niet vreemd en het ergste is dat ik er nu soms al kriegel van word. Ieeeekkk……..de pubertijd! Die van mezelf is vroeger heel gematigd verlopen. Geen extreme uitspattingen en niks geen rare dingen. Een keer wat te veel alchohol en te laat thuiskomen, is toch wel het ergste wat ik gedaan heb. Bessen met 7-up! Dat was mijn drankje in die tijd. Vooral in de tijd van de examenfeestjes. Geld had ik niet, dus mezelf vaak bezatten was er niet bij. Daar waren die mixdrankjes veel te duur voor! Eigenlijk was ik dus best een braaf meisje. Met de nadruk op was…….. ;-).

Maar dochter! Dochter wordt een heel ander verhaal. Die zoekt de grenzen op. Al haar hele leven. En dat gaat ze zeker ook in haar pubertijd doen. Lekker schoppen tegen alles wat burgerlijk is en lekker dwars doen tegen de mensen die het meest van haar houden. Ik realiseer me dat het er allemaal bij hoort. Dat het gezond is en dat ze op die manier los komt van haar ouders en een zelfstandige jongvolwassene wordt. Maar toch………poeh hey! Voordat we op dat punt zijn beland, hebben we nog een hele weg te gaan. Ons hittepetitje gaat het ons nog erg lastig maken, daar ben ik van overtuigd. En hoe ga je als ouders om met drankgebruik en drugsgebruik?? Het ze verbieden, heeft mijns inziens weinig zin. Dan geef je ze alleen maar een extra reden om het toch te proberen. Goed voorlichten en zorgen dat ze altijd met vragen bij je terecht kunnen? Is dat het dan misschien? Maar ging ik vroeger met vragen naar mijn ouders? Niet dus!! Dat was stom. Ik zocht het zelf wel uit. Ik maak mezelf dus geen enkele illusie dat Dochter straks wel alles aan ons komt vragen………

Ook haar vriendenclub zal daarin belangrijk zijn. Het geluk wat we in ieder geval hebben, is dat Dochter niet zo beïnvloedbaar is. Ze trekt vaak haar eigen plan, ongeacht wat haar vriendinnen daar van vinden. En dat vind ik goed. Dat is een positieve eigenschap. Niet meelopen met de rest en nadenken over wat je wel en niet doet. Dat proberen we haar mee te geven. Of we het uiteindelijk als ouders goed hebben gedaan, kunnen we toch pas achteraf zeggen. Op het moment zelf is het simpelweg omgaan met de situaties die zich voordoen en dat zo goed en puur mogelijk doen…….vanuit je hart. En dan hopen dat je kinderen er goed doorheen fietsen en dat de band met ze alleen maar sterker wordt naarmate de jaren verstrijken. Al komen er zeker ook dagen dat ik niet kan wachten tot onze prinses straks op kamers woont. Waar ze het haar toekomstige vriendjes lekker moeilijk kan gaan maken. Er zijn periodes dat ik nu al medelijden heb met het eventuele vriendje wat er ooit komen gaat! 🙂

Ach……….gelukkig is het niet alleen kommer en kwel!! Ze heeft een goed karakter en haar hart zit op de goede plek. Het is een heerlijk, onbezorgd, eerlijk en hartelijk kind. Ze kan heel zorgzaam zijn voor haar broertje en voor ons. En deze morgen vroeg ze wanneer ze samen met mij mocht gaan shoppen in Bataviastad!! Wat kun je je als moeder dan nog meer wensen????? Een kind naar mijn hart……….puber of geen puber!